Visul lucid, călătoria prin alte dimensiuniVisul lucid este o formă specială de conştiinţă, în care suntem conştienţi că visăm şi ne continuăm visul, fără a ne trezi. Deşi fiziologic nu există modificări semnificative faţă de somnul cu vis obişnuit, datorită modificărilor importante din câmpul conştiinţei, motiv pentru care se consideră acest tip de vis ca fiind o altă formă de conştiinţă, sau chiar o experiență mistică.

Încă din cele mai vechi timpuri, au existat relatări ale viselor lucide. Platon, Aristotel, Sf. Augustin, maestrul sufi Ibn El-Arabi sau alți înțelepți din întreaga lume au lăsat mărturie, sub diverse forme, că au putut pătrunde în lumea viselor pe care le-au controlat după bunul plac.

În antichitate oamenii atribuiau viselor atribute magice. Ei credeau că astfel se poate comunica cu zeii, iar de cele mai multe ori acestea deveneau mesaje sacre sau chiar sfaturi pentru o mai bună abordare a misiunii fiecăruia pe Terra. Grecii şi romanii sesizaseră cu exactitate dimensiunea semantică a viselor. Ei ştiau să le descifreze semnificaţia, inclusiv simbolismul sexual.

În Evul Mediu mentalitatea s-a schimbat, studiul viselor fiind catalogat drept vrăjitorie. Abia în secolul XX mai mulţi autori au început să se intereseze din nou de vise şi să elaboreze noi teorii de interpretare a lor.

În ziua de astăzi, oamenii de știință consideră că acest tip de vise este unul normal, care se petrece extrem de rar și care nu are nicio legătură cu spiritualitatea sau cu lumile ascunse ochilor noștri. Pe de cealaltă parte, științele gnostice afirmă cu tărie că lucrurile sunt ceva mai complexe decât ne putem imagina. În fiecare noapte, atunci când dormim, sufletul se desprinde de corp și pornește într-o călătorie în astral sau în dimensiunea superioară. În tot acest timp, corpul rămâne în pat și astfel se produce dedublarea astrală.

Interesant este că cel mai frecvent această dedublare se produce în mod inconștient, iar reminiscenţele ei sunt ceea ce numim noi vise. Problema intervine în clipa în care se produc visele lucide, pentru că atunci cel care visează devine astfel apt să controleze realitatea din dimensiunea în care se află.

În dedublare, persoana consideră că noul corp pe care îl are (corp astral) este diferit de cel fizic, pe care îl vede întins pe pat și acţionează în consecinţa. În visul lucid, visătorul rareori conştientizează simultan foarte clar existența ambelor corpuri, a celui din timpul visului și a corpului fizic.

Cercetătorii de la Institutul Lucidităţii nu au ajuns încă la concluzii definitive referitor la aceste diferenţe. O posibilă explicaţie esoterică pe care o formulăm aici ar fi că în timpul dedublării, Eul se separă de corpul fizic dar rămâne într-un corp astral, mai aproape ca și structură de cel fizic, iar în timpul visului, Eul utilizează un corp mintal, mai subtil și mai deosebit de corpul fizic, astfel că senzaţiile de la corpul fizic apar în vis sub forme simbolice.

efemeride.ro

Visul lucid, călătoria prin alte dimensiuni?
Etichetat pe:                                                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *