Te simți în siguranțăTe simți în siguranță?

Poate, dacă trăiești undeva în munții Himalaya, pe crestele Carpaților sau în jungla Amazoniană. Dar dacă îți e dat să-ți duci zilele într-o metropolă ca Londra, ce te faci? Acolo îți e serviciul, acolo îți duci existența cu bune și cu rele. Privești pe furiș ( dacă încerci să îi privești mai mult de o secundă în ochi, intră în panică ) la fețele oamenilor și nu prea vezi altceva decât nesiguranță, tristețe și nu în ultimul rând, o acceptare neputincioasă a unui stil de viață poate 90% artificial și toate acestea uneori frumos ascunse sub un foarte fin zâmbet impus.

Nu poți ști niciodată care din nenumărații concetățeni de origine musulmană va detona pur și simplu o bombă în numele lui Alah sau a unei interpretări eronate a Coranului. Tot ce poți face e să te lași pe mâna hazardului. Ce-o fi o fi! Nu puțini sunt cei care mi-au împărtășit aceste senzații de neputință.

Imaginează-ți că ai de mers până la serviciu în jur de o oră cu metroul. La o anumită stație urcă un bărbat musulman transpirat, cu o față speriată, cu ochi fioroși și plini de răutate. Și pe lângă toate astea, mai e și îmbrăcat în negru, purtând un mic rucsac în spate. Se uită în stânga și în dreapta precum pendulul unui orologiu. Dacă faci greșeala să-ți intersectezi privirea cu a lui, un film de groază începe să se deruleze pe ecranul minții tale. Faci repede o evaluare a situației și îți dai seama că nu poți să fugi, nu ai unde! Ești îngropat de viu într-un tren ce la rândul lui se află adânc în măruntaiele pământului. Iar dacă nu ai suferit în viața ta de claustrofobie, ai toate șansele să te apuce.

Scapi cu viață din acest coșmar, ziua trece, ajungi acasă obosit și când deschizi laptopul ești invadat de știri contradictorii cu un atentat terorist întâmplat undeva într-un loc și la o oră ce potrivesc de minune cu momentul calvarului povestit mai sus.

Te gândești cu lacrimi în ochi cum ai putea să te întorci acasă, la ai tăi cei dragi și poate că îți pare tare rău de momentul când ai luat decizia de a trăi într-o lume care nu îți aparține. Dar e foarte probabil ca ziua de mâine să se petreacă asemănător și să îți îneci amarul cu gândul că poate într-o bună zi…

Dorin Epureanu

dincolodeaparente.com

Te simți în siguranță?
Etichetat pe:                                                

Un gând despre „Te simți în siguranță?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *