Ştirile dăunează grav sănătăţii tale!

Ştirile dăunează grav sănătăţii tale!

Din cele peste 10 000 de ştiri, pe care poate le-ai citit în ultimul an, câte v-au permis să luaţi o decizie într-o problemă din viaţa voastră ? Câte v-au ajutat să treceţi peste vreun obstacol ?

Un avion s-a prăbuşit … 321 morţi. Cu ce te ajută că şti asta ? Atitudinea ta faţă de acest risc se va schimba indiferent de probabilitatea sa. O maşină s-a răsturnat, rezultând decesul a 4 persoane… O bătrână a fost violată în timp ce altă femeie a fost omorâtă cu brutalitate cu un ciocan… Oamenii nu numai că vizionează astfel de ştiri, le şi citesc şi vor să afle amănunte cât mai detaliate.

Treziţi-vă ! Alţii fură ţara în timp ce tu te uiţi hipnotizat la mizeriile din presă, legile sunt date împotriva ta, oameni cu idei radicale transformă planeta într-o închisoare iar tu ce faci ? Te uiţi după fata de la nu ştiu ce pagină … Ca mai apoi să te întrebi – Când s-o fi schimbat lumea aşa repede ?

Ştirile sunt dăunătoare, duc la frică, agresiune şi manipulare; împiedică creativitatea şi capacitatea de a gândi profund. Mass-media ne hrăneşte zilnic cu probleme banale, sfaturi care nu au nici o utilitate în viaţa cotidiană şi mai rău, nu necesită gândire.

Acţionăm mecanic pentru că aşa am citit în ziare sau am văzut la televizor. Ştirile sunt, în marea majoritate, despre lucruri pe care nu le putem influenţa. Repetiţia lor zilnică ne face pasivi. Spre deosebire de lectura unei cărţi, a unui articol lung dintr-o revistă, ştirile sunt cantităţi nelimitate de flash-uri ce acţionează asupra creierului nostru la fel ca bomboanele viu colorate pentru copii.

La fel ca cei ce au descoperit pericolele alimentaţiei moderne ce duc la obezitate, diabet şi alte forme de boală, oamenii trebuie să realizeze şi cât de toxice pot fi ştirile asupra gândirii noastre. Marea majoritate a populaţiei nu este suficient de raţională pentru a face faţă ştirilor şi efectului negativ al acestora.

Indiferent dacă informaţiile primite corespund sau nu realităţii, oamenii folosesc bucăţi din ele pentru a le integra în sistemele personale. Trusturile de ştiri vor ca tu să crezi că ştirile pe care le oferă îţi vor oferi un avantaj competitiv. În realitate consumul de ştiri este un dezavantaj competitiv.

Ştirile dăunează grav sănătăţii taleNoutăţile din actualităţi nu au putere explicativă, sunt lipsite de sens. Acumularea acestora vă ajută să înţelegeţi mai bine lumea sau misterele ei ? Cu siguranţă nu. Acumularea mai multor informaţii nu te ajută nici economic. Te-ai aştepta astfel ca ziariştii să fie în fruntea piramidei, ceea ce nu se întâmplă. Acolo sunt doar cei ce controlează informaţia, cei ce ne dau firimituri din masa lor îmbelşugată cu adevăratele informaţii ajutătoare.

Ştirile inhibă gândirea. Gândirea necesită concentrare. Ştirile sunt special concepute pentru a vă întrerupe din concentrare; flash-uri date creierului pentru a-l dezorienta; viruşi ce fură atenţia pentru anumite scopuri. Ele funcţionează ca un drog, vrem să ştim cum se termină povestea din spatele cuvintelor, iar cu sute de poveşti în capul nostru dorinţa e din ce în ce mai convingătoare şi greu de ignorat.

Majoritatea consumatorilor de ştiri, chiar dacă obişnuiau să fie consumatori de carte, şi-au pierdut capacitatea de a absorbi articole lungi sau cărţi. După patru, cinci pagini obosesc, îşi pierd concentrarea, devin neliniştiţi şi asta doar pentru că stuctura creierului s-a modificat.

Majoritatea ştirilor sunt despre lucruri care nu ne pot influenţa pe noi personal iar repetarea lor contribuie la pasivitate. Viziunea asupra lumii ne este schimbată de către oamenii ce stau în spatele cuvintelor aşternute pe o bucată de hârtie iar aceasta tinde să fie pesimistă şi fatalistă. Este posibil ca asta să contribuie şi la menţinerea stării de depresie. Ştirile distrug creativitatea.

În concluzie, consumul de ştiri este irelevant. În mare parte. Problema nu se pune să nu fi la curent ci să nu te laşi atras în jocul manipulator pe care îl abate mass-media asupra ta. Cu cât consumi mai puţine ştiri cu atât eşti mai în avantaj. Mintea ta lucrează mai liber, eşti mai original. Societatea are nevoie de jurnalism, dar într-un mod diferit. Jurnalismul de investigaţie are locul lui bine stabilit dar puţini sunt cei ce aleg această cale. Descoperirile importante nu trebuie să ajungă sub formă de ştiri.

Dacă vreţi să propuneţi soluţii vechi de când lumea, citiţi ştiri. Dacă sunteţi în căutare de soluţii noi, nu le citiţi !

Acesta este un extras editat, dintr-un eseu publicat pentru prima dată la dobelli.com şi preluat din The Guardian.

conspiratiisimistere.wordpress.com

vezi și: Cele zece principii ale manipulării maselor

 

dincolodeaparente.com

Ştirile dăunează grav sănătăţii tale!
Etichetat pe:                        

Un gând despre „Ştirile dăunează grav sănătăţii tale!

  • martie 9, 2017 la 3:08 am
    Legătură permanentă

    Un articol de nota 10 ! multi cad in capcana stirilor, e bine cand cineva mai trage un semnal de alarma.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *