Puterea Vindecătoare A SunetuluiPuterea Vindecătoare A Sunetului (Cymatica, Fibonacci, Chakrele, Tonurile Binaurale, Rezonanța Schumann)

Mulți dintre noi recunoaștem deja importanța exercițiilor fizice și nutriției în viața noastră. Același lucru este adevărat atunci când vorbim despre sunet. La fel cum hrana oferă organismului nostru sprijinul de care are nevoie pentru a funcționa armonios, sunetul oferă creierului tot ceea ce are nevoie pentru a se relaxa și destinde. În cele ce urmează, dorim să evidențiem importanța sunetului și potențialul său de a ne influența viețile, explorând diverse modalități prin care sunetul poate contribui la starea noastră psihică, emoțională și fizică.

Cymatica

Puterea Vindecătoare A Sunetului 1Toate tradițiile spirituale ale lumii, din toate culturile și din toate timpurile, au fost legate de muzică. Tobele șamanice, clopotele tibetane, japoneze sau chinezești, fluierul indian și instrumentele cu corzi, didgeridoo aborigenilor australieni, instrumentele uluitoare ale șamanilor siberieni, făcute din oase, lemne și piei de animale. Tobele sunt unele dintre cele mai vechi instrumente, iar felul în care se așează particulele de nisip pe suprafața lor în momentul în care acestea produc sunet, sunt cunoscute de mii de ani, când triburile africane foloseau această tehnică pentru a prezice viitorul prin așezarea grăunțelor pe suprafața tobelor.

Studiul prin care sunetul și vibrația devin vizibile pe o suprafața plană, pe o diafragmă sau pe o membrană se numeste Cymatica. Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Robert Hooke și Ernst Chadni sunt unii dintre primii care au scris despre rezonanța sunetului și efectul pe care acesta îl are asupra particulelor de materie.

În anii 1960, cercetatorul elvețian Dr. Hans Jenny, cel care a scris cartea “Cymatica – structura și dinamica undelor și vibrațiilor”, a studiat frecvențele cymatice și felul în care acestea influențează formele fizice. Cu toate că nu a fost primul care a scris despre potențialul sunetului de a vindeca, el a descoperit faptul că, indiferent ce fel de substanță folosește pentru a crea imagini vizuale când lucrează cu sunetul, toate crează forme extrem de interesante. Aceste forme imitau geometria sacră și cu cât creștea frecvența, cu atât formele deveneau mai complexe. Ceea ce el a observat de fapt, era o modalitate mai simplă de a privi procesul prin care materia prinde viață. Recent, fizica cuantică ne ajută să înțelegem faptul că aceste forme sunt rezultatul undelor de energie. Acest lucru era cunoscut și în societatea sumeriană, fapt pentru care, ei considerau practicarea mantrelor ca fiind esențială pentru evoluția spirituală. Spre exemplu, sunetul “OM” crează anumite frecvențe care influențează materia din apropiere, transformând în acest fel, câmpul energetic.

Puterea Vindecătoare A Sunetului 2Jonathan Reid este un alt cercetător al cymaticii, care pe lângă a fi om de știință, este și muzician. În timp ce Jonathan studia diverse modele cymatice în interiorul Marii Piramide în anul 1997, el și-a dat seama că durerile sale de spate cu care se confrunta de mult timp, au dispărut, fără a se mai întoarce, pe întregul parcurs al desfășurării experimentelor sale. În urma acestora, el a proiectat revoluționarul instrument științific, numit “cymascop”, prin care sunetul devine vizibil. Recent, acesta a dezvoltat o nouă versiune a cymascopului, în miniatură, care este atât de mic, încât încape sub obiectivul unui microscop Nikon.

Medicina modernă utilizează ultrasunetele pentru a vindeca țesuturile, pentru a micșora umflăturile și pentru a oferi masaj anumitor regiuni afectate. Așadar, sunetul este deja utilizat în lumea modernă pentru a vindeca anumite afecțiuni, dar din păcate, încă nu au fost explorate toate posibilitățile. Pentru a observa felul în care sunetul a fost utilizat de către antici, este nevoie să facem un mic salt în trecut:

Pitagora și Vindecarea Prin Sunet

Puterea Vindecătoare A Sunetului 3Pitagora este considerat a fi părintele matematicii, a geometriei și a muzicii. El a conștientizat faptul că muzica nu este altceva decât matematică pură, iar munca sa era denumită de el însuși ca fiind “acordarea sufletului” prin sunet. Pitagora folosea intervalele, inclusiv șirul lui Fibonacci, pentru a trata atât corpul fizic, precum și pe cel emoțional. Faptul că Pitagora înțelegea sunetul și geometria sacră este atestat de către Euclid în “Elemente”, de Lucca Pacioli în “De Divina Proportione” (1509) și de către Johannes Kepler.

Șirul lui Fibonacci începe de la zero, primul număr fiind 1. La 1 se adaugă 1, și se obține 2. La 2 mai adăugăm 1, rezultând 3. La 3 se adună 2, obținând 5. La 5 adăugăm 3, rezultatul fiind 8. Continuând în acest fel, șirul numerelor obținute, este: 0,1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 ș.a.m.d. Șirul lui Fibonacci se află absolut peste tot în natură și se consideră că acesta se află la baza întregii creații. Dacă ne uităm la scara muzicală, acordul major, poate fi privit ca o reflexie clară a raportului de aur, acesta fiind construit dintr-o succesiune de sunete care în planul armonicelor corespunde exact termenilor din cadrul șirului lui Fibonacci (1, 2, 3, 5, 8 – do, do, sol, mi, do).

Puterea Vindecătoare A Sunetului 4Acesta oferă o evoluție și un echilibru perfect, astfel încât, orice expansiune bazată pe acest model, devine armonioasă. Atunci când privim atenți natura și modelele pe care aceasta le urmează, realizăm faptul că șirul de numere al lui Fibonacci este prezent peste tot. Prin analogie cu scara muzicală, observăm faptul că prima notă, a treia, a cincea și a opta se încadrează perfect în șirul lui Fibonacci.

Știința armonizării sunetului lucrează în favoarea transformării haosul în ordine. Se poate spune că boala este o formă de haos din organism. Potrivit spuselor doctorului nutriționist Robert Friedman, legătura dintre secțiunea de aur și sănătatea ideală este evidentă. În timpul rezidențiatului său, în anii 1980, dr. Friedman a observat faptul că secțiunea de aur se află peste tot în corpul uman – la nivel anatomic, fiziologic și molecular. “Cu cât priveam mai atent”, spune el, “cu atât descopeream mai mult că acest cod incredibil este incorporat în întreaga structură și funcție a corpului. Cu cât trăim mai mult în acord cu acest principiu, cu atât viața devine mai ușoară și mai lipsită de efort.”

Acordarea Chakrelor

Puterea Vindecătoare A Sunetului 5Un alt cercetător care a studiat vindecarea prin sunet, este Jonathan Goldman. Raportându-se la utilizarea sunetului de către antici, în timp ce se afla într-o cameră izolată fonic, a realizat faptul că sistemul nervos are un sunet, iar acest sunet poate fi simulat cu ajutorul diapazonului. El a creat piese muzicale, care sunt menite să ajute la echilibrarea undelor celebrale și a chakrelor prin utilizarea anumitor frecvențe, tonuri binaurale, mantre și intervale muzicale.

Fiecare dintre noi avem de-a lungul coloanei vertebrale 7 centrii energetici, care în filosofia orientală reprezintă “sistemul chakrelor“. Prin utilizarea diapazonului, aceste chakre pot fi deschise. În termeni muzicali, fiecare chakră corespunde unei note muzicale. Nota “do” corespunde cu chakra rădăcinii, “re” cu cea sacrală, “mi” este asociată cu chakra plexului solar, “fa” cu cea a inimii, “sol” reprezintă chakra gâtului, “la” este reprezentativă pentru al “treilea ochi”, iar “si” reprezintă chakra coroanei.

Albert Einstein vorbea deseori despre Câmpul Universal de Energie și explica cum acest câmp crează întreaga noastră realitate. Din păcate, în lumea modernă, marea majoritate a oamenilor trăiesc în dezacord cu acest câmp energetic. În momentul în care începem să lucrăm cu chakrele și cu sunetul, realitatea noastră începe să arate complet diferit.

Tonurile Binaurale

Puterea Vindecătoare A Sunetului 6O altă modalitate de a modifica condiția umană este aceea de a utiliza tonurile binaurale. Acestea presupun ascultarea a două tonuri diferite în fiecare ureche, în timp ce creierul procesează diferența dintre ele. Spre exemplu, dacă într-o ureche ascultăm un ton de 315 Hz, iar în cealaltă unul de 325 Hz, tonul binaural pe care îl formează creierul va fi de 10 Hz. Cele 5 stări cognitive în care operează creierul nostru sunt: Gamma (peste 40 Hz), Beta (13-39 Hz), Alpha (7-13 Hz), Theta (4-7 Hz) și Delta (<4 Hz). Cu cât frecvențele descresc, cu atât scade mai mult puterea de concentrare și alertă. În funcție de tonul binaural pe care îl ascultăm, vom începe să percepem diverse stări meditative.

Rezonanța Schumann

Puterea Vindecătoare A Sunetului 7Există tonuri binaurale bazate pe rezonanța Schumann, a cărei frecvență este de 7.8 Hz. Aceasta este cunoscută și ca “pulsul Terrei”. Ea corespunde stării Alpha a creierului, care este reprezentativă pentru relaxarea vigilentă. Starea Alpha este frecvența ideală pentru odihnă și digestie, stare față de care, lumea modernă este din ce în ce mai privată.

Schimbă-ți energia

Puterea Vindecătoare A Sunetului 8Ceea ce am discutat în acest articol ne arată faptul că sunetul reprezintă una dintre modalitațile prin care putem să ne creăm diverse stări de relaxare și de armonizare cu spațiul subtil al ființei noastre. Corpul nostru energetic, fiind cunoscut și “corp de lumină”, este strâns legat de corpul fizic. În momentul în care începem să devenim conștienți de corpul energetic, înțelegem faptul că acestea două lucrează în tandem. Pentru a funcționa corect, ele au nevoie de hrană, exerciții și odihnă potrivită. Orice vindecare vine din interior spre exterior. Din acest punct de vedere, sunetul este o unealtă terapeutică, pe care o putem utiliza pentru a ne echilibra energia, pentru a ne armoniza și pentru a ne vindeca. ( sursa: constiintacolectiva.ro )

Învață să privești. Realizează că totul este conectat cu tot.” Leonardo da Vinci

 dincolodeaparente.com

Puterea Vindecătoare A Sunetului (Cymatica, Fibonacci, Chakrele, Tonurile Binaurale, Rezonanța Schumann)
Etichetat pe:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *