1. Prima dintre ele este dependența. Este un lucru care se întâmplă majorității oamenilor. Soțul este dependent de soție, soția este dependentă de soț; se exploatează unul pe celălalt, se domină unul pe celălalt, se posedă unul pe celălalt; fiecare îl reduce pe celălalt la un bun de consum. În lume, așa stă situația în nouăzeci și nouă la sută din cazuri. De asta iubirea, care ar putea deschide porțile paradisului, deschide porțile iadului.

2. A doua posibilitate este iubirea dintre două persoane independente. Asta se întâmplă rareori, și în cazul ăsta există nefericire, pentru că există în permanență conflict. Adaptarea nu e posibilă, întrucât ambele persoane sunt foarte independente, nici una nu este dispusă să accepte compromisuri, să se adapteze după cealaltă.

Este imposibil de trăit cu oameni precum pictorii, gânditorii, savanții, care trăiesc într-un fel de independență, cel puțin în mintea lor. Ei dau libertate celuilalt, dar acea libertate seamănă mai degraba cu indiferența, dau senzația că nu le pasă de celălalt, că celălalt nu contează pentru ei. Își lasă reciproc spațiu, nu se bagă unul în sufletul celuilalt. Relația pare să fie doar de suprafață; se tem să pătrundă  mai adânc unul în sufletul celuilalt pentru că sunt mai atașați de libertatea lor decât de iubire, și nu vor să și-o compromită.

3. A treia posibilitate este interdependența. Asta se întâmplă foarte rar, dar atunci când se întâmplă, pamântul devine un paradis.
Numai atunci poate fi vorba de iubire, căci cele două persoane sunt într-o sincronizare perfectă, de parcă ar respira una pentru cealaltă, de parcă ar fi un suflet în două corpuri.

Celelalte două posibilități nu sunt în realitate iubire, sunt doar aranjamente sociale, psihologice, biologice.

A treia este ceva de ordin spiritual.

Osho

dincolodeaparente.com

Iubirea poate avea trei dimensiuni
Etichetat pe:                                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *