Beneficiile îmbrățișării și ale atingeriiBeneficiile îmbrățișării și ale atingerii

„Milioane și milioane de ani și tot nu mi-ar putea da jumătate din timpul suficient pentru a descrie acea mică clipă de eternitate când îți pui brațele în jurul meu și eu îmi pun brațele în jurul tău.” – Jacques Prevert

Îmbrățișarea… un gest mic, banal, făcut doar pe jumătate sau din obișnuință, un gest pe care îl luăm de cele mai multe ori ca atare… Dar acest gest mic poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi. Lasați-vă îmbrățișați când simțiți nevoia. Acordați o îmbrățișare dacă cel de lângă voi are nevoie de ea. Îmbrățișarea este un medicament universal. Uneori o rază de soare. O consolare… O mângâiere… O speranță… Un gest ușor prin care îi amintești celuilalt că îi ești alături, la bine și  la rău …

Imaginați-vă că două inimi își strâng mâinile cu căldură… Este ceea ce se întâmplă în timpul unei îmbrățișări. Distanța dintre oameni și inimi se scurtează considerabil în timpul unei îmbrățișări autentice. Suntem cel mai aproape de latura noastră umană. Îmbrățișați cu sinceritate și din toată inima! Îmbrățișați fără un motiv anume.

Îmbrățișează pe cineva cel puțin o dată pe zi. Îmbrățișează de două ori într-o zi ploioasă. Îmbrățișează cu un zâmbet. A ține ochii închiși este opțional. ‘Cuibăreala’ este o îmbrățișare prelungită. Îmbrățișările de dinainte de culcare alungă visele rele.  Nu îmbrățișa niciodată mâine o persoană pe care ai putea să o îmbrățișezi astăzi. Nu poți da o îmbrățișare fără să primești una înapoi.

De ce să oferim și să primim îmbrățișări? Beneficiile îmbrățișării și ale atingerii:

Îmbrățișarea reușește, mai pregnant și mai vizibil decât multe din lucrurile care ne înconjoară, să ne îmbunătățească starea de spirit și să scadă în schimb nivelul de stres. Conform unui studiu efectuat în cadrul Universității Carolina de Nord, nivelul cortizolului, un hormon secretat de glandele suprarenale în condiții de stres și tensiune, a scăzut semnificativ când persoanele participante la studiu au fost îmbrățișate de partenerii lor pentru minim 20 de secunde. Un nivel mare al cortizolului poate determina creșterea tensiunii și a nivelului de zahăr din sânge.

Îmbrățișarea reduce tensiunea arterială, având astfel un efect benefic asupra inimii și prevenind instalarea anumitor boli ale inimii. Studii recente au demonstrat că în timpul îmbrățișării are loc o eliberare semnificativă de oxitocină, hormonul atașamentului și al iubirii, cel care determină sentimentul de afecțiune și de apropiere față de cineva. Tot oxitocina joacă un rol esențial în relația dintre mamă și copil, creând legătura unică dintre cei doi.

Îmbrățișarea are un efect calmant, având rolul de a regla bătăile inimii. Conform unui alt studiu, frecvența cardiacă a celor care se îmbrățișeaza se reduce cu 5-10 bătăi pe minut. Un alt studiu efectuat în 2000 arată că bebelușii care au fost îmbrățișați în timp ce li se efectuau anumite teste la sânge au plâns mai puțin și au avut un ritm al inimii mai regulat decât cei care nu au fost îmbrățișați.

– Obiceiul de a îmbrățișa o persoană și de a-i freca ușor spatele facilitează circulația sângelui către organele vitale, contribuind astfel la prevenirea atacurilor de inimă.

– Îmbrățișarea are un efect stimulant pozitiv și asupra sistemului nervos, fiind folosit de multe ori ca și tehnică terapeutică de către mulți psihologi.

– În timpul îmbrățișării, se eliberează în mod natural și alte substanțe chimice benefice, dopamina fiind una dintre ele. Dopamina este o substanță secretată de creier, responsabilă de starea de bine și de bună dispoziție a unei persoane.


ÎMBRĂȚIȘAREA…

… ne face să ne simțim bine

… risipește sentimentul de singurătate

… ne ajută să ne depășim fricile

… ne ajută să ne construim stima de sine

… favorizează altruismul

… controlează apetitul

… scade tensiunea arterială

… ne ajută să luptăm împotriva insomniei

… ne confirmă existența noastră fizică

… scade riscul apariției bolilor de inimă

… ajută la scăderea nivelului de cortizol, mai ales în cazul femeilor

… reglează producția de hemoglobină

… oferă o alternativă sănătoasă și sigură la alcool și droguri

… transmite sentimentul de ‘a aparține’

… efectele îmbrățișării au loc chiar și atunci când îmbrățișarea încetează. Îmbunătățirile fizice și emoționale pe care îmbrățișarea le aduce organismului durează mai mult decât îmbrățișarea în sine

…ajută la eliberarea durerii fizice

… îmbrățișarea vindecă

Îmbrățișarea, acest schimb minunat de afecțiune, căldură și sprijin, nu este specific doar ființei umane. Gesturi similare au fost observate și la alte specii de animale. Însă alte animale precum câinii, au tendința de a se bucura mai puțin decât oamenii sau alte primate de plăcerea pe care o oferă o îmbrățișare. Câinii, spre exemplu, interpretează așezarea unei lăbuțe peste alt câine drept semn de dominanță și nu îi acordă aceeași semnificație de protecție, afecțiune și sprijin.

O simplă îmbrățișare poate face din această lume un loc mai bun.

suntsanatos.ro

Beneficiile îmbrățișării și ale atingerii
Etichetat pe:                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *